DRUHY PŘÍPRAVY KÁVY
Cappuccino je původem italský kávový nápoj , který se skládá z 1/3 espressa, 1/3 mléka a 1/3 mléčné pěny nápoj.Příprava je následující: do většího šálku si uděláme espresso a našleháme pěnu. Aby bylo cappuccino opravdu dobré, je ideální mít vychlazenou konvičku a vychlazené plnotučné mléko. Pěna se šlehá jemně, konečná teplota by neměla přesáhnout 70oC, tzn. cappuccino by se mělo dát ihned po přípravě vypít, aniž byste se spálili. Důležité je, aby pěna byla opravdu kvalitní, neobsahovala žádné bublinky vzduchu (toho se docílí sklepáváním pěny v konvičce) a zároveň tvořila v hrnku alespoň 1,5 cm silnou vrstvu.
Espresso je jemně mletá pražená káva v množství 14g (7g), upěchovaná silou 20 kg (v páce) a uvařená kávovarem prostřednictvím změkčené vody o teplotě 90 °C a pod tlakem 9 barů. Doba průtoku vody přes kávu by měla být v rozmezí 20 – 30 sekund, za kterou musí natéct 30 ml emulze.Káva se namele v kávomlýnku, dávka (zpravidla 7 gramů) se dá do páky, vloží do kávovaru, jímž přes ni pod stálým tlakem kolem devíti barů protéká voda.Pravé italské espresso vytéká 25 sekund a obsahuje 30 ml vody. Na hladině je pěna barvy lískového oříšku silná cca 1–2 mm, i u nás je známá pod názvem crema. Tmavší barva pěny znamená příliš vysoký tlak daný např. velkým manuálním stlačením kávy ve filtru a výsledkem může být "přepálená" chuť nápoje. V České republice se většinou pije espresso lungo, které je připravené také ze 7 gramů kávy, ale obsahuje více vody (80–200 ml). Existují nápoje s menším objemem vody, např. ristretto (cca 20 ml)
Moccacino je teplý nápoj připravený smícháním čokoládového sirupu s menším množstvím espressa (v poměru až 2:1) a doplněný obdobným množstvím napěněného mléka nebo šlehačky. Podává se zpravidla v šálku o objemu 150–250 m
Moka (Moka Express) je přístroj na vaření kávy založený na principu přípravy espressa za použití vysokého tlaku vodní páry. Firma Bialetti (výrobce těchto konviček) je označuje jako kávovar, nikoli jako přístroj na přípravu espressa. Samotný proces vaření se odlišuje jak od přípravy klasické kávy, tak od přípravy espressa připravovaného ve speciálních strojích využívajících vysoký tlak až několika barů a protože ji tedy nešlo zařadit do žádné z tehdy známých postupů přípravy kávy, vžil se pro ni nový termín moka. Příprava je následující: Vaří se na mírném ohni. Po několika minutách se voda umístěná ve spodní nádobě začne měnit na páru a putuje přes trychtýř s kávou do horní části, kde se kondenzuje na vodu. Ventil umístěný na boční straně spodní nádoby naplněné vodou je bezpečností ventil, který by měl zabránit přetlaku při ucpání průchodu páry nahoru (např. při ucpaném filtru příliš jemnou kávou).